• تاریخ انتشار : 1398/12/27 - 13:29
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 81
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

گزارش اقدامات آموزشی اداره نظارت پایش فراورده های سلامت معاونت غذا و دارو در سال 98 در گفت وگو با دکتر کارگر

مدیر نظارت پایش فراورده های سلامت معاونت غذا و دارو گزارشی از آموزش های انجام شده در اداره نظارت و پایش فراورده های سلامت معاونت غذا و دارو ارائه کرد.

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو؛ با توجه به اینکه در انتهای سال 1398 هستیم با دکتر کارگر، مدیر نظارت پایش فراورده های سلامت معاونت غذا و دارو در خصوص آموزش های انجام شده در معاونت غذا و دارو توسط اداره نظارت و پایش فراورده های سلامت در سالی که گذشت گفت و گو کردیم.

•    با توجه به تنوع و گستردگی قابل توجه وظایف و فرایندهایی که در معاونت غذا و دارو انجام می شود، جایگاه آموزش در این معاونت به چه صورت است؟
در ابتدا لازم می دانم از زحمات و تلاش های کلیه همکاران کادر درمان در بیمارستانها که مشغول درمان بیماران مبتلا به کرونا هستند تشکر و قدردانی کنم. همانطور که اشاره کردید معاونت غذا و دارو وظایف متنوعی در حوزه های نظارتی و اجرایی برعهده دارد ولی در عین حال یکی از رسالت های این معاونت و خصوصا اداره نظارت و پایش فراورده های سلامت به ارتقاء فرهنگ عمومی در زمینه اقلام سلامت محور از طرق گوناگون اعم از آموزش های حضوری در قالب برگزاری کلاس، نمایشگاه و غرفه های آموزشی، کمپین و نیز تهیه و انتشار متریال آموزشی مکتوب، تهیه کلیپ و .... مربوط می شود. همچنین آموزشهای تخصصی برای کادر درمان در حوزه های مرتبط نیز از فعالیت های آموزشی این معاونت محسوب می شود. لذا اقدامات حوزه آموزش، امسال هم مانند سالهای گذشته در زمره فعالیت های این معاونت قرار داشت.

•    در سال 98 آموزش های برگزار شده توسط اداره نظارت و پایش فراورده های سلامت برای چه مخاطبانی و در چه محل هایی اجرا شده است؟
معاونت غذا و دارو در تعامل با سایر حوزه ها در دانشگاه و خارج از دانشگاه، همواره در جهت گسترش زمینه هایی برای پوشش هر چه گسترده تر آموزشها و افزایش مخاطبان تلاش کرده است. در سال 98 ما همکاری گسترده تر و تعاملات سازنده تری با معاونت و شبکه های بهداشت دانشگاه داشتیم و بر اساس مذاکرات و جلسه ای که با همکاران مسئول در این حوزه در سطح شبکه ها و معاونت بهداشت برگزار شد، برنامه منظم تری برای جلسات آموزشی در مراکز تحت پوشش معاونت و شبکه های بهداشت تدوین شد که مردم، سفیران و رابطین بهداشت در آنها شرکت کردند. همچنین با توجه به استقبال خوب سراهای محله از برگزاری کلاس های آموزشی توسط کارشناسان معاونت غذا و دارو، برنامه های متنوع آموزشی به صورت گسترده تری نسبت به سالهای قبل با سراهای محله برنامه ریزی شد. از طرف دیگر با مذاکرات انجام شده، امسال برنامه های آموزشی بیشتری هم در مدارس و مهدکودک ها برگزار شد که دانش آموزان و در برخی از برنامه ها، اولیاء دانش آموزان مخاطب آموزش ها در حوزه اقلام سلامت محور بودند. از سوی دیگر، از آنجایی که درخواستهایی از طرف ادارات مختلف برای آموزش کارکنان به دست ما رسیده بود، آموزشهایی نیز برای کارکنان ادارات خصوصا آموزش و پرورش برگزار شد. مساجد و فرهنگسراها و کانونهای فرهنگی نیز از مراکزی بودند که با هماهنگی های صورت گرفته توانستیم کلاس هایی را در آنجا برگزار کنیم. سعی ما بر این بود که در مناسبت هایی که در تقویم بهداشت و سلامت هست مانند هفته سلامت، روز داروساز، هفته پیشگیری از مسمومیت ها، روز جهانی غذا، هفته آگاهی رسانی آنتی بیوتیک ها، هفته بسیج تغذیه، هفته خود مراقبتی، روز جهانی دیابت و... برنامه های خاصی برگزار کنیم که ضمن توجه بیشتر جامعه به اهمیت این موضوعات، به مطالب آموزشی مرتبط با این حوزه نیز بیشتر پرداخته شود. امسال همچنین دو کمپین گسترده آگاهی رسانی با همکاری انجمن علمی دانشجویان داروسازی ایران (ایفسا) تحت عنوان"داروساز من" و "اصیل بخریم" اجرا شد. در این کمپین ها که در مرحله اول دانشجویان اجرا کننده خود آموزش دیدند و پس از تدوین و چاپ متریال آموزشی مناسب، اجرایی شدند، داروخانه ها و ایستگاههای پرطردد مترو محل اجرای کمپین بود. در واقع در سطح پنج ایستگاه مترو (ایستگاه دروازه دولت، میدان انقلاب، ایوان انتظار میدان ولیعصر، میدان تجریش و امام خمینی (ره)) و چهار داروخانه شامل داروخانه های سیزده آبان، طرفه، نمونه طالقانی و رفاه انجام شد که بازخوردهای خوبی هم به دنبال داشت. همچنین مانند سالهای گذشته از ظرفیت نشریه الکترونیکی ندای تندرستی و سایت معاونت غذا و دارو، ارسال پیام کوتاه، جملات آموزشی در سربرگ نامه ها و تهیه و تدوین بنر، پوستر و بروشور هم استفاده شد. همچنین برگزاری غرفه های اطلاع رسانی در برخی بیمارستانها و دانشکده ها هم علاوه بر مترو جهت اطلاع رسانی در حوزه غذا و دارو انجام شد. در انتهای امسال با توجه به شیوع بیماری کرونا و ضرورت استفاده از روش های اطلاع رسانی غیر مکتوب، اطلاعات کاملی در خصوص موضوعات مرتبط با کرونا از طریق وب سایت معاونت غذا و دارو هم در دسترس مخاطبان قرار گرفت.


•    چه تعداد برنامه آموزشی در سال 98 در قالب آموزش های مردمی توسط اداره نظارت و پایش فراورده های سلامت برگزار شده است؟
از میان آموزش های عمومی برگزار شده توسط اداره نظارت و پایش فراورده های سلامت در امسال، 32 برنامه آموزشی در سراهای محله،  17 برنامه آموزشی در مدارس، هنرستانها و مهدکودک ها، 24 برنامه آموزشی برای کارکنان ادارات، 10برنامه آموزشی در فرهنگسراها و کانونهای فرهنگی، 11 برنامه آموزشی در مراکز جامع خدمات سلامت، بخشداری و دهداری ها و 7 برنامه آموزشی در سایر مراکز برگزار شده و البته لازم است به این نکته هم اشاره کنم که موارد اشاره شده کل آموزش های برگزار شده معاونت غذا و دارو نیست و همکاران سایر ادارات نیز آموزشهای دیگری برگزار کرده اند.


•    در مورد عناوین آموزشی که برای مخاطبان آموزش داده شده است هم لطفا اشاره بفرمایید.
از سرفصلها و عناوین آموزشی به مواردی از قبیل آشنایی با جایگاه آنتی بیوتیکها در درمان و پیشگیری از بروز مقاومت های میکروبی، آشنایی با جایگاه داروهای تزریقی، آشنایی با نقش داروساز در جامعه، توصیه‌های دارویی در ماه مبارک رمضان، ملاحظات دارویی در سالمندان، آشنایی با خود مراقبتی، آشنایی با عوارض خوددرمانی، آموزش در مورد فشار خون بالا، آشنایی با انواع مسمومیتها و راههای پیشگیری از آنها، آموزش برچسب اصالت اقلام سلامت محور، آموزش نشانگر رنگی و مشخصات برچسب محصولات داخلی، بشقاب غذایی سالم، نقش تغذیه در بیماران مبتلا به فشار خون، نقش تغذیه و سبک زندگی سالم در پیشگیری از دیابت، نکات لازم در انتخاب پروتئین، آموزش هرم غذایی، توصیه هایی در خصوص تغذیه سالم، مصرف آگاهانه نمک، راههای کنترل وزن با تغذیه و سبک زندگی سالم، ملاحظات غذایی در سفر و آموزش راههای پیشگیری از مسمومیت غذایی اشاره کرد.

•    اشاره کردید که آموزش های تخصصی برای کادر درمان هم از مواردی است که توسط معاونت انجام می شود. این آموزش ها با چه محوریتی است؟
بله. امسال هم به روال سالهای گذشته آموزش هایی در مورد آشنایی با اهمیت و نحوه گزارش دهی عوارض و خطاهای دارویی، آشنایی با اهمیت فرمولاری بیمارستان و پروتکل های تجویز منطقی داروها برای دستیاران پزشکی در بیمارستانها برگزار کردیم و در این جلسات کتاب پروتکل آنتی بیوتیک پروفیلاکسی قبل از اعمال جراحی و درمان تجربی عفونت های بیمارستانی که با همکاری متخصصین بیماری های عفونی و متخصصین داروسازی بالینی در معاونت غذا و دارو تدوین شده بود هم در بین دستیاران توزیع شد. همچنین از آنجایی که گسترش حوزه های ارائه خدمات توسط داروسازان همواره مورد توجه این معاونت قرار داشته، دوره آموزشی تلفیق دارویی نیز در این معاونت برگزار شد که در نوع خود با توجه به نحوه برگزاری و مدت کلاس های تئوری، کارگاهی و آموزش حضوری در بیمارستان اولین دوره از این دست بود که در برگزاری آن از همکاری گروه داروسازی بالینی دانشکده داروسازی، کلینیک مراقبت های دارودرمانی داروخانه 13 آبان، مرکز اطلاع رسانی داروپزشکی 13 آبان و بخش مراقبت های دارویی بیمارستانها نیز استفاده شده است. همچنین در مورد داروهای پرخطر و آشنایی با گزارش دهی عوارض و خطاهای دارویی پوسترهایی طراحی و چاپ شد که در همه بخش های بیمارستانهای دولتی و نیز بیمارستانهای خصوصی توزیع شد.

•    اگر در پایان نکته ای باقی مانده بفرمائید.
در پایان لازم می دانم از همکارانم در اداره نظارت و پایش فراورده های سلامت تشکر کنم و همچنین از همکاری روابط عمومی معاونت غذا و دارو که در هماهنگی ها برای برگزاری برنامه های آموزشی و غرفه های اطلاع رسانی زحمات زیادی متحمل شده اند.





  • گروه خبری : اخبار معاونت,اخبار مدیریت نظارت و پایش فراورده های سلامت
  • کد خبر : 244446
خدیجه  آب پر
تهیه کننده:

خدیجه آب پر

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه