جلسه آموزشی نقش تغذیه و جایگاه داروساز در خانه فرهنگ مهستان اسلامشهر به همت واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو
جلسه آموزشی باهدف افزایش آگاهی عموم مردم در خصوص جایگاه داروساز در جامعه و نقش تغذیه و سبک زندگی سالم در خانه فرهنگ مهستان اسلامشهر تهران توسط معاونت غذا و دارو برگزار شد.
گالری عکس
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو؛ دکتر شیوا دهقان کارشناس واحد تحقیق و توسعه معاونت در خصوص آشنایی و جایگاه داروساز پرداخت و گفت: دکتر داروساز در دسترس ترین عضو زنجیره درمان است که مراجعهکنندگان میتوانند در مورد عوارض و واکنش دارویی و تداخلات دارویی پاسخ پرسشهای خود را در مورد داروها از وی سؤال کنند.
دکتر دهقان به موضوع مقاومت آنتیبیوتیکی اشاره کرد و گفت: استفاده از آنتیبیوتیکهایی که جایگاهی در درمان ندارند این فرصت را به باکتریها میدهد تا به طریقی تغییر کنند که اثر آنتیبیوتیکها بر آنها کم شود یا کلاً متوقف شود و زمانی که این اتفاق بیفتد باکتریها جان سالم به دربرده و از بین نمیروند و به رشد و قویتر شدن ادامه میدهند. در مقاومت آنتیبیوتیکی نهتنها بیماران، بلکه افراد سالم جامعه هم ضربه میخورند. باکتریهای مقاوم بهسرعت بین اعضای خانواده، همکلاسیها و همکاران گسترش مییابد و سلامت افراد جامعه با گونههای بیماریهای جدیدی که بهسختی و با هزینه زیاد درمان میشود، تهدید خواهد شد.
وی همچنین عوامل ایجادکننده مقاومت آنتیبیوتیکی و عواقب مقاومت آنتیبیوتیکی را تشریح کرد و افزود: استفاده از آنتیبیوتیکها در بیماریهای ویروسی، عدم استفاده از آنتیبیوتیک طبق دستور پزشک، خوددرمانی، کامل نکردن دوره درمان، بیماری طولانیتر و پیچیدهتر میشود و نیاز به داروهای گرانتر و با عوارض بیشتر خواهد بود؛ حتی ممکن است عفونت مقاوم منجر به مرگ شود.کارشناس دارویی واحد تحقیق و توسعه در خصوص پیشگیری از ایجاد مقاومت آنتیبیوتیکی اظهار داشت: در صورت داشتن بیماری ویروسی از پزشک تقاضای آنتیبیوتیک نکنید و پزشک را برای تجویز آنتیبیوتیک تحتفشار قرار ندهید. دوره درمان را حتی در صورت بهبودی کامل کنید.
وی همچنین در مورد نحوه مصرف صحیح آنتیبیوتیکها گفت: هر بیمار باید با پزشک یا داروساز مشاوره نماید. مصرف نادرست این داروها میتواند جذب آنها را تحت تأثیر قرار داده و باعث کاهش یا حذف اثر آنها شود.
دکتر دهقان افزود: جهت مشاوره تلفنی با دکترای داروساز میتوانید با مراکز اطلاعات دارویی سیزده آبان با شماره ۸۲۱۰۱ و یا اطلاعات دارویی وزارت بهداشت به شماره ۱۴۹۰ تماس حاصل نمایید.
در ادامه این آموزش مهندس بیتا نافعی کارشناس نظارت و پایش فرآوردههای سلامت معاونت غذا و دارو در خصوص نقش تغذیه و سبک زندگی سالم در پیشگیری از دیابت به ارائه نکاتی برای داشتن بشقاب غذای بهتر پرداخت.
وی در ادامه در خصوص انتخاب بشقاب غذایی مناسب نظیر افزایش مصرف میوهها و سبزیها، کاهش مصرف شیرینیها و چربیها و استفاده از لبنیات کمچرب و غلات سبوسدار نکاتی را گفت.
کارشناس نظارت و پایش فرآوردههای سلامت معاونت غذا و دارو توصیههایی در خصوص دریافت کالری متعادل و راههایی برای کنترل وزن ازجمله آهسته غذا خوردن، مصرف وعدهها و میان وعدههای غذایی بهطور منظم، کوچک کردن بشقاب غذایی و اهمیت آهسته غذا خوردن عنوان کرد.
مهندس نافعی با اشاره به علائم تشنگی و گرسنگی و مصرف بیشتر آب با راهکارهایی نظیر در دسترس قرار دادن آب آشامیدنی، مزه دار کردن آب با آبمیوه طبیعی و یا همراه با تخم شربتی یا خاکشیر و همچنین کاهش مصرف قند و نمک و آزمایشها دورهای پرداخت.
وی افزود: سبک زندگی خود را در جهت ارتقاء سلامتی اصلاحکرده و فعالیت بدنی را در زندگی خود بگنجانید و همچنین در خصوص خرید آگاهانه با شناخت نشانگر رنگی توصیههایی را ارائه کرد.
کارشناس نظارت و پایش فرآوردههای سلامت معاونت غذا و دارو توضیحات لازم در خصوص آشنایی با نحوه برچسب خوانی مواد غذایی و استفاده از نشانگر رنگی، نکات مهمی که هنگام خرید محصولات غذایی باید به آنها توجه کرد، حداقل اطلاعات که باید بر روی محصولات غذایی و آشامیدنی تولید داخل به زبان فارسی نوشتهشده باشد و اینکه الصاق برچسب کنترل اصالت و سلامت کالا بر روی محصولات سلامتمحور شرط لازم بوده اما کافی نیست و لازم است مصرفکنندگان پس از خرید کالا نسبت به استعلام کد شانزدهرقمی مربوطه اقدام نمایند؛ به مراجعهکنندگان ارائه شد.
وی افزود: نشانگرهای رنگی تغذیهای بر روی محصولات غذایی و آشامیدنی مشاهده میشود و درواقع یک راهنمای سریع است که باهدف افزایش آگاهی مصرفکنندگان، اصلاح الگوی مصرف و در جهت ارتقاء سلامت جامعه بر روی برچسب محصولات غذایی و آشامیدنی درج شود.
مهندس نافعی تصریح کرد: با توجه به خطرات مصرف بیرویه نمک، چربی و قند در سلامت انسان، نشانگر رنگی بر اساس میزان چربی کل، اسیدهای چرب ترانس، میزان قند و نمک (کلرید سدیم) در هر سهم ماده غذایی یا 100 گرم یا میلیلیتر ماده غذایی، طراحیشده است. همچنین بر روی این برچسب اطلاعاتی از قبیل میزان انرژی یا کالری موجود در صد گرم از محصول نشان داده میشود. در این برچسب از سه رنگ قرمز (زیاد)، نارنجی (متوسط) و سبز (اندک) استفادهشده است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به تنوع مواد غذایی و آشامیدنی، برچسب نشانگر رنگی این امکان را به مصرفکننده میدهد تا ماده غذایی مناسب و کمخطرتری را انتخاب کند .
وی تأکید کرد که برای راهنمایی گرفتن از دکتر داروساز باید داروساز داروخانه را بشناسید گفت: یکی از راههای آن داشتن اتیکت یا نشستن در جایگاه دکتر داروساز، سؤال از کارکنان داروخانه میتوان دکتر داروساز را شناخت زیرا تنها پزشک و دکتر داروساز هستند که صلاحیت ارائه مشاوره پزشکی و دارویی دارند
توضیح اینکه این آموزش به همت واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو در شهریورماه سال 98 در محل خانه فرهنگ مهستان اسلامشهر برگزار شد.
ارسال به دوستان