تیزر معرفی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی خراسان
اصول و مبانی و راهبردهای کلان فعالیتهای دولت در مدیریت بیماری فراگیر کووید۱۹ را می توان در محورهای زیر بیان کرد:
۱) پایبندی و تعهد کامل به اصول حکمرانی خوب بخصوص پاسخگوئی، مسئولیت پذیری، مشارکت و شفافیت در برنامهها، اقدامات و تدابیر و پرهیز از دولت محوری صرف، رویکرد اصلی حاکم بر مدیریت بیماری بوده است.
۲) جامع نگری در برنامه ها و تدابیر و توجه همزمان به همه حوزه ها و عرصه هائی که این بیماری همه گیر کشور و مردم را درگیر ساخته است.
بنابراین تقریبا تمام دستگاه ها و نهادهای دولتی در چارچوب ستاد مدیریت کرونا حضور داشته و همه بخشها و زیربخشهای اصلی اداره کشور از جمله اقتصادی، مالی، پولی، سیاست خارجی، سیاست داخلی، آموزش، فرهنگ، صنعت و معدن، تجارت و بازرگانی، اشتغال، بهداشت و درمان، آب و انرژی، نفت، راه و شهرسازی و جز آن همگی در این فرایندها حضور و مشارکت جدی داشته اند.
۳) حاکمیت رویکرد علمی و پژوهشی و استفاده از تجربیات جهانی یک ویژگی اصلی حکمرانی کرونا در دولت تدبیر و امید بوده است. اهمیت این نکته در آن است که دولت مستکبر ایالات متحده حتی در شرایط سخت کرونایی از پیگیری فشارهای سیاسی خود بوسیله تحریم و تحریک دست برنداشته و در پی (بقول خودشان) تغییر رژیم بوده اند. اما دولت دوازدهم وارد این بازی خطرناک نشد و سلامت مردم را در اولویت قرار داد و مصوبات و تصمیمات بر یافته های علمی و پژوهشی محققان داخلی و خارجی و بررسی تجربیات موفق و شکست خورده دیگر کشورها ابتناء و اتکاء داشت.
۴) ابتکاری و خلاقانه بودن نظام تدابیر و سیاستها از مهمترین ویژگی های سیاست دولت دوازدهم در مدیریت همه گیری کرونا بوده است.
با توجه به مختصات کشور و جامعه ایران و محدودیتهای سیاسی و مضایق اقتصادی ناشی از تحریم ً ها، دولت تدبیر و امید راسا و براساس تجربه زیسته خود به حل و فصل مسائل ناشی از این بحران اهتمام نموده است.
۵) سرعت عمل در تصمیم گیری و عبور از موانع اداری و بروکراتیک موجود در ساختار و نظام اداری یک عنصر ذاتی حکمرانی کرونا در ایران بوده که این خود به سبب رفتار عجیب و ناشناخته و مرتبا در حال تغییر ویروس بوده است.
بر این اساس دولت تدبیر و امید با حداکثر چابکی و چالاکی سازمانی خود را با شرایط ایجاد شده تطبیق داده عمده تصمیمات خود را متناسب با ظرف زمان، عدم قطعیت ها و شگفتی سازها، اتخاذ، اجراء و پیگیری نموده است.
۶) کم هزینه گی و مدیریت امور بیماری با حداقل منابع.
۷) صداقت و یکروئی با مردم و آحاد شهروندان
۸) پرهیز از تشتت و پراکندگی و ایجاد هماهنگی در ستاد مدیریت بیماری یکی دیگر از اصول حاکم بر اقدامات دولت دوازدهم در این عرصه بوده تا ضمن جلوگیری از اتلاف منابع، امید و انگیزه لازم را در بین مردم و مسئولان ارتقاء دهد.
۹) تشکیل کمیته های تخصصی براساس حوزه های اصلی برای ایجاد هماهنگی های بین بخشی از جمله دیگر ابتکارات دولت تدبیر و امید بوده است.
ویروس کرونا اوایل اسفند سال ۹۸ بود که ایران را در نوردید اما دولت دوازدهم به فراخور امکانات، دستگاه های دولتی برای مهار این بیماری به کار گرفت، که چکیده فعالیت آنها در ذیل ارائه می شود:
ارسال نظر