• تاریخ انتشار : 1403/07/30 - 09:42
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 61
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

فرآورده ی آرایشی بهداشتی ارگانیک (با منشاء طبیعی)!

امروزه تقاضای مصرف کنندگان برای محصولات آرایشی و بهداشتی حاوی ترکیبات ارگانیک (مواد طبیعی) روز به روز در حال افزایش می باشد، اعتقاد بر این است که این مواد سالم تر و ایمن تر از محصولات مشابه با ساختار شیمیایی فرموله شده هستند؛ حال آنکه در این مقاله به طور کامل به این مساله پرداخته شده است.

فرآورده ی آرایشی-بهداشتی ارگانیک (با منشاء طبیعی)!

فرآورده ی آرایشی بهداشتی ارگانیک (با منشاء طبیعی)!

امروزه تقاضای مصرف کنندگان برای محصولات آرایشی و بهداشتی حاوی ترکیبات ارگانیک (مواد طبیعی) روز به روز افزایش می یابد. اعتقاد بر این است که این مواد سالم تر و ایمن تر از ترکیبات مشابه ولی سنتز شده هستند؛ حال آنکه این مسئله لزوما درست نمی باشد و منشاء یک ماده، ایمنی آن را تعیین نمی کند. سموم زیادی توسط حیوانات و گیاهان تولید می شود که برای بدن انسان مضر هستند (مانند سم افعی ها و قورباغه ها یا آلکالوئیدهای موجود در شوکران سمی). مثال رایج تر، سم معروف به گلیکوزید سیانوژن است که در دانه های سیب و دانه های زردآلو یافت می شود. مقدار آنها در یک سیب یا زردآلو معمولاً به اندازه‌ای نیست که برای انسان خطرناک باشد، اما امکان تجمع دانه‌های کافی برای ایجاد دوز کشنده و در نهایت مرگ وجود دارد. سقراط فیلسوف یونانی در سال 399 قبل از میلاد توسط سم شوکران کشته شد که آلکالوئید اصلی آن یک نوروتوکسین است. مصرف  هر مقدار از آن می تواند منجر به ایست تنفسی و مرگ شود. آلکالوئید با مسدود کردن اتصال عصبی-عضلانی منجر به فلج عضلات تنفسی در نتیجه کمبود اکسیژن در قلب و مغز و مرگ می شود.
برای بسیاری از مصرف کنندگان، مواد تشکیل دهنده مانند عصاره آلوئه ورا، عصاره بابونه و عصاره دانه لیمو به معنای مواد طبیعی و درنتیجه ایمنی فرآورده است. با این حال، باید دانست که این مواد را می توان در آزمایشگاه سنتز کرد و همان ساختار شیمیایی با ویژگی های فیزیکی مشابه را ایجاد کرد. بنابراین، نام یک ماده به معنای منشاء طبیعی آن نیست. نگرانی کلی در مورد مواد طبیعی این است که بسته به میزان نور، رطوبت، دما و مواد مغذی گیاهان در طول کشت، اغلب حاوی مخلوطی از مواد مختلف هستند؛ حال آنکه مواد سنتتیک، ترکیب دقیقشان همیشه مشخص است و کنترل آن ها آسان می باشد. بنابراین، مواد طبیعی ممکن است تداخل بیشتری با سایر مواد موجود در محصولات داشته باشند. علاوه بر این، ما یک پروفایل ایمنی ثابت برای تعدادی از مواد طبیعی نداریم، و نمی دانیم که آیا آنها می توانند واکنش های آلرژیک ایجاد کنند یا خیر، و اگر واکنش آلرژیک ایجاد می کنند تا چه حد و به چه میزان است. همچنین میزان شیوع واقعی اثرات نامطلوب هنگام استفاده از مواد ارگانیک اغلب شناخته نشده یا کمتر گزارش شده است. بنابراین، مصرف کنندگان باید مراقب مواد طبیعی باشند زیرا عوارض جانبی مانند تحریک پوست، حساسیت، سمیت نوری و آلرژی ناشی از آن ها گزارش شده است (1،2)
در ایالات متحده آمریکا، اصطلاح "ارگانیک" یا "با منشاء طبیعی" در هیچ یک از قوانین و مقررات FDA تعریف نشده است. با این حال، این اصطلاح توسط خدمات بازاریابی کشاورزی وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) تنظیم می شود، زیرا از طریق مقررات برنامه ملی ارگانیک (NOP) آن برای محصولات کشاورزی اعمال می شود. علاوه بر محصولات کشاورزی (غذاهای ارگانیک و نوشیدنی ها)، USDA  همچنین محصولات آرایشی و بهداشتی و محصولات مراقبت شخصی را در صورتی که حاوی مواد کشاورزی باشند یا از مواد کشاورزی ساخته شده باشند و بتوانند استانداردهای تولید، حمل و نقل، پردازش و برچسب گذاری ارگانیک USDA/NOP را رعایت کنند، تایید می کند. با این حال، USDA  استانداردهای ارگانیک خاصی را برای فرموله کردن و برچسب زدن محصولات آرایشی و بهداشتی که حاوی مواد طبیعی هستند ایجاد نکرده است. استاندارد های آن برای غذاها، نوشیدنی ها و محصولات آرایشی و بهداشتی یکسان است ودسته بندی آن شامل چهار دسته از مواد/محصولات بر اساس مقدار مواد آلی در یک محصول و عوامل دیگر است: 100٪ ارگانیک، ارگانیک (بیش از 95%)، ساخته شده با بیش از 70٪ مواد ارگانیک و ساخته شده با کمتر از 70٪ مواد ارگانیک  (3).

و در آخر همانطور که گفته شد، نام یک ماده به معنای منشاء طبیعی آن نیست و منشاء یک ماده، ایمنی آن را تعیین نمی کند.

با توجه به مطالب فوق به منظور اطمینان خاطر از تهیه ی محصول ایمن و سالم باید همواره به وجود نماد سازمان غذا و دارو، کد IRC و یا شماره پروانه ساخت روی محصول و بررسی صحت آن ها توجه کنیم؛ زیرا سازمان غذا و دارو برررسی های لازم را در جهت اطمینان از ایمن بودن محصولات و اجزاء آن ها انجام می دهد و با اولویت قراردادن ایمنی و سلامت جامعه به هر محصول تایید شده یک شماره پروانه ساخت یا کد IRC مشخص اختصاص می دهد.

 

منابع:


1. Antignac, E, Nohynek, G. J., Re, T., et al.: Safety of botanical ingredients in personal care products/cosmetics. Food Chem Toxicol. 2011;49(2):324-341.

2. Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., et al.: Biological effects of essential oils. Food Chem Toxicol. 2008;46(2):446-475.

3. CRF Title 7 Part 205

 

  • گروه خبری : مطالب آموزشی مدیریت غذا,فرهنگ و سواد سلامت
  • کد خبر : 281822
ادمین  غذا
تهیه کننده:

ادمین غذا

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه