• تاریخ انتشار : 1399/08/04 - 08:24
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 169
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

چهارم آبان: روز پیشگیری از مسمومیت با مواد غذایی، قارچ ها و گیاهان سمی‏

به مناسبت چهارمین روز از هفته پیشگیری از مسمومیت ها با عنوان "پیشگیری از مسمومیت با مواد غذایی، قارچ ها و گیاهان سمی" واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو برخی از توصیه ها و نکات برای پیشگیری از بروز این گونه مسمومیت را منتشر کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت غذا و دارو، پانزدهمین هفته پیشگیری از مسمومیت ها با شعارهای "پیشگیری از مسمومیت در همه گیری کرونا" و " با افزایش آگاهی، مانع مسمومیت دارویی شویم" و با هدف آموزش نحوه پیشگیری و درمان مسمومیت ها و کاهش مرگ و میر ناشی آن از اول تا هفتم آبان ماه برگزار می شود. روزهای این هفته بر اساس عناوین مختلفی نامگذاری شده اند تا اطلاع رساني و آموزش در آن راستا صورت گيرد. برخی از توصیه ها و نکات جهت پیشگیری از مسمومیت با مواد غذایی، قارچ ها و گیاهان سمی عبارتند از:
•    باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها، مواد افزودني غیرمجاز، فلزات سنگين، باقيمانده سموم نباتي از عوامل مهم ايجاد مسمومیت‌های غذايي محسوب می‌شوند.
•    مسموميت با مواد غذایی می‌تواند در اثر آلودگي غذا در جريان توليد فرآورده‌های غذايي، تهيه و نگهداري آن‌ها ايجاد شود.
•    از مصرف كنسروهايي كه در قوطي آن‌ها آثار نشت، برآمدگي و فرورفتگی و زنگ‌زدگی مشاهده می‌شود خودداري كنيد.
•    آيا می‌دانید نوعي از مسموميت غذايي موسوم به "بوتولیسم" از کشنده‌ترین انواع مسمومیت‌ها بشمار می‌رود؟
•    بوتو لیسم در اثر مصرف مواد غذايي  مانند سوسيس، كالباس، كنسرو ماهي، كنسرو ذرت، كنسرو لوبيا، كشك خام و عسل طبيعي كه در شرايط نامناسب و غیربهداشتی تهيه و نگهداري شده‌اند ايجاد می‌شود.
•    علائم و نشانه‌های بوتو لیسم به‌صورت تأخیری (12 تا 24 ساعت بعد از مصرف غذاي آلوده به باكتري) و به‌صورت تاري ديد، دوبيني، افتادگي پلك، عدم توانايي حركتي، سختي در بلع، اختلال تكلم و يبوست ظاهر می‌شود.
•    آيا می‌دانید اسهال يكي از علائم در بسياري از مسمومیت‌های غذايي است؟
•    مسموميت با گياهان يكي از شایع‌ترین علل بروز مسمومیت‌های اتفاقي در كودكان در جهان بشمار می‌آید.
•    مصرف يك گياه توسط حيوانات اهلي و وحشي، دليلي بر غير سمي بودن آن براي انسان نيست.
•    برخي از گياهان تزئيني موجود در آپارتمان ها و باغچه‌ها می‌توانند سبب بروز مسموميت در انسان شوند.
•    در صورت بلعيدن قسمت‌های مختلف يك گياه مانند ميوه، دانه و برگ آن توسط كودكان حتماً با مركز اطلاع‌رسانی داروها و سموم با شماره 190 تماس حاصل کنید.
•    سعي كنيد نام گياهان موجود در محيط كار وزندگی خود را بدانيد تا در موارد بروز مسموميت به گروه پزشكي اطلاع دهيد.
•    مسموميت با گياهاني مانند خرزهره، ديفن باحیا، گل انگشتانه، آزالیا، شوکران و كرچك می‌تواند كشنده باشد. در صورت وقوع  مسموميت با اين گياهان  بيمار را در اسرع وقت به نزدیک‌ترین مركز درماني منتقل كنيد.
•    مسموميت با قارچ‌های سمي بسیار خطرناک است. از مصرف قارچ‌هایی كه نوع آن‌ها را نمی‌شناسید جداً خودداري كنيد.
•    آيا می‌دانید برخي از قارچ‌های سمي در صورت مصرف خوراكي می‌توانند باعث نارسايي حاد كبدي و مرگ شوند؟
•    آيا می‌دانید تشخيص قارچ‌های سمي از انواع غير سمي از روي شكل ظاهري آن‌ها كاري دشوار بوده و نياز به تجربه و تبحر دارد؟
•     در منزل خود از نگهداری گیاهان تزئینی که دارای میوه‌ها و ظاهر جذاب برای کودکان می‌باشند خودداری کنید.
•     کنجکاوی ذاتی کودکان زیر 5 سال و وجود جذابیت در شکل و رنگ بخشه‌ای مختلف یک گیاه سمی منجر به بلعیده شدن آن توسط کودک می‌شود.
•    شیره سمی برخی از گیاهان سمی آپارتمانی مانند دین باحیا و کالا دیوم در صورت خورده شدن می‌تواند سبب تورم، خارش و سوزش مخاط دهان و خفگی و یا آسیب گوارشی فرد مسموم شود.
•    برخی از داروهای گیاهی در صورت مصرف بیش‌ازحد یا نابجا می‌توانند مسمومیت‌های منجر به مرگ ایجاد کنند.
•    بخور اکالیپتوس درصورتی‌که به‌اشتباه خورده شود، حتی در مقادیر کم (یک قاشق) می‌تواند کشنده باشد. از القای استفراغ در مسمومیت با این فرآورده خودداری کرده مصدوم را سریعاً به بیمارستان منتقل کنید.

  • گروه خبری : مطالب آموزشی مدیریت غذا
  • کد خبر : 244358
خدیجه  آب پر
تهیه کننده

خدیجه آب پر

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *