• تاریخ انتشار : 1402/07/10 - 11:58
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 522
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

جلسه آموزشی نقش تغذیه صحیح و مداخلات دارویی بر سالمندان برگزار شد

بمناسبت روز جهانی سالمندان جلسه آموزشی نقش تغذیه صحیح و مداخلات دارویی با هدف آگاهی و آشنایی سالمندان ، صبح امروز 10 مهر 1402 در سرای محله عشرت آباد برگزار شد

جلسه آموزشی نقش تغذیه صحیح و مداخلات دارویی بر سالمندان

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو،مهندس زهرا کامرانی کارشناس تغذیه اداره نظارت و پایش فراورده های سلامت معاونت غذا و دارو در ابتدای این جلسه آموزشی گفت:دوران سالمندی به 60 سال و بالاتر اطلاق می گردد ولی تغییرات سالمندی از سالها قبل آغاز می شود،توجه به تغذیه در این دوران، به دلیل تغییر نیازهای تغذیه ای بدن از اهمیــت به سزایی برخوردار است،نیاز سالمندان به مواد مغذی متأثر از داروها، بیماریها و پدیده های بیولوژیکی دوران میانسالی، سالمندی بوده و در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است، با افزایش سن، میزان متابولیسم بدن افت می کند.علت کاهش متابولیسم در حالت استراحت، کاهش بافت بدون چربی بدن (mass body Lean ) است که با افزایش سن تسریع می شود، کاهش توده بافت نرم عضلانی از سنین حدود 30 تا 40 سالگی آغاز می شود و کاهش توده عضلانی در مردان شایع تر از زنان است ، با افزایش سن، تجمع چربی در بدن افزایش و باعث افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی و متابولیک می شود.

وی افزود؛در جهت محدود کردن دریافت انرژی ،توصیه می شود که مصرف غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی بیشتر و مواد شیرین و چربیها به حداقل برسد، از شاخص های مرگ و میر دوران سالمندی، کاهش آلبومین است.،کاهش سطح این فاکتور در سرم ارتباط مستقیمی با دریافت کم پروتئین و انرژی دارد ،سطح سرمی آلبومین کمتر از gr/dl 3به شدت با مرگ متعاقب آن ارتباط دارد.

کامرانی در ادامه در خصوص نیاز های تغذیه ای خاص سالمندان  اظهار داشت:مصرف روزانه 6-8 لیوان مایعات ترجیحا آب برای پیشگیری از یبوست وکم آبی بـــدن (افراد مسن علیرغم نیاز واقعی به مایعات، کمتر احساس تشنگی می کنند و به همین دلیل بیشتر مستعد کم آبی بدن و یبوست هستند ، از آنجاکه در سالمندان نیاز به انرژی کاهش می یابد، پروتئین مورد نیاز بدن باید از منابع با کیفیت بالا (از لحاظ پروتئین) مانند گوشتهای کم چربی، مرغ، ماهی، سفیده تخم مرغ، فرآورده های لبنی بدون چربی یا کم چربی تامین شود ، پروتئین حدود %15 کل انرژی روزانه را تشکیل می دهد توصیه می شود حدود نصف پروتئین مصرفی روزانه از نوع حیوانی (مانند انواع گوشت) باشد.کنترل شدید چربی خون برای سنین 50 تا 70 سال مفید است، بطور کلی باید میزان کلسترول مصرفی کمتر از 300 میلی گرم در روز باشد،مصرف منابع غنی  ازکلسیم و ویتامین D و استفاده از نور آفتاب و منابع غذایی غنی از این ویتامین،مصرف مواد غذایی غنی از کلسیم (شیر و لبنیات) و مکمل دارویی مانند ویتامین B6 , B12  و مصرف غذا های غنی از آهن از جمله تخم مرغ، گوشت، ماهی، جگر، حبوبات و سبزی های برگ سبز تیره مانند جعفری، برگ چغندر،گشنیز و بخش های تیره برگ از منابع آهن  توصیه میشود.
در ادامه جلسه دکتر حاجی شاه کارشناس دارو اداره نظارت و پایش فراورده های سلامت در خصوص دارو درمانی در سالمندان گفت : یکی از بخشهای جمعیتی در حال رشد جامعه ما جمعیت افراد سالمند است سالمندان نسبت به سایر گروههای سنی بزرگترین مصرف کنندگان دارو می باشند بیماریهای مزمن و مصرف داروهای متعدد به همراه تغییرات فیزیولوژیکی افزایش سن, باعث آسیب پذیری سالمندان نسبت به آثار سوء دارو درمانی می شوند، با توجه به تغییراتی که در بدن با افزایش سن اتفاق می افتد مانند کاهش  آب  بدن،  کاهش حجم عضلات، افزایش میزان چربی و کاهش میزان پروتئین ها و کاهش عمکلرد کلیه ها اثرات مصرف داروها در سالمندان و عوارض آنها با سایر گروههای سنی تفاوت دارد. 
  و در پایان از  داروهای بالقوه خطرناک برای سالمندان گفت :  آنتی هیستامین های خواب آور،آنتی بیوتیک ها و دارو های  قلبی عروقی و داروهای گوارشی  مانند : امپرازول ،  ،لانسوپرازول ، پنتوپرازول  و داروهای مسکن و شل کننده های عضلانی ، مصرف برخی از این داروها ممکن است برای سالمندان مناسب نباشد و یا نیاز به تغییر دوز داشته باشد ، حتما زیر نظر پزشک متخصص  مصرف شود.
 

 

 
 
 
  • گروه خبری : اخبار معاونت,اخبار مدیریت نظارت و پایش فراورده های سلامت
  • کد خبر : 247478
روابط عمومی
تهیه کننده

روابط عمومی

جلسه آموزشی نقش تغذیه صحیح و مداخلات دارویی بر سالمندان جلسه آموزشی نقش تغذیه صحیح و مداخلات دارویی بر سالمندان جلسه آموزشی نقش تغذیه صحیح و مداخلات دارویی بر سالمندان جلسه آموزشی نقش تغذیه صحیح و مداخلات دارویی بر سالمندان

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *