• تاریخ انتشار : 1400/08/04 - 07:00
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 85
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

سه شنبه چهارم آبان: روز پیشگیری از مسمومیت با مواد غذایی، قارچ ها و گیاهان سمی‏

به مناسبت چهارمین روز از هفته پیشگیری از مسمومیت با شعار "پیشگیری از مسمومیت در همه گیری کرونا" اداره نظارت و پایش فرآورده های سلامت معاونت غذا و دارو توصیه هایی برای پیشگیری از مسمومیت با مواد غذایی، قارچ ها و گیاهان سمی‏ منتشر کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت غذا و دارو، هفته پیشگیری از مسمومیت ها با شعارهای "پیشگیری از مسمومیت در همه گیری کرونا" و " با افزایش آگاهی، مانع مسمومیت دارویی شویم" و با هدف حساس سازی گروه های مختلف جامعه در خصوص مبحث مسمومیت ها، از اول تا هفتم آبان ماه برگزار می شود و برای هر یک از روزهای این هفته یک موضوع در نظر گرفته شده است، تا اطلاع رسانی و آموزش های جهت دار در همان راستا صورت گیرد. توصیه های پیشگیری از مسمومیت با مواد غذایی، قارچ ها و گیاهان سمی عبارتند از:
•    باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها، مواد افزودنی غیرمجاز، فلزات سنگین، باقیمانده سموم نباتی از عوامل مهم ایجاد مسمومیت‌های غذایی محسوب می‌شوند.
•    مسمومیت با مواد غذایی می‌تواند در اثر آلودگی غذا در جریان تولید فرآورده‌های غذایی، تهیه و نگهداری آن‌ها ایجاد شود.
•    از مصرف کنسروهایی که در قوطی آن‌ها آثار نشت، برآمدگی و فرورفتگی و زنگ‌زدگی مشاهده می‌شود خودداری کنید.
•    آیا می‌دانید نوعی از مسمومیت غذایی موسوم به " بوتولیسم " از کشنده‌ترین انواع مسمومیت‌ها بشمار می‌رود؟
•    بوتو لیسم در اثر مصرف مواد غذایی  مانند سوسیس، کالباس، کنسرو ماهی، کنسرو ذرت، کنسرو لوبیا، کشک خام و عسل طبیعی که در شرایط نامناسب و غیربهداشتی تهیه و نگهداری شده‌اند ایجاد می‌شود.
•    علائم و نشانه‌های بوتو لیسم به‌صورت تأخیری (12 تا 24 ساعت بعد از مصرف غذای آلوده به باکتری) و به‌صورت تاری دید، دوبینی، افتادگی پلک، عدم توانایی حرکتی، سختی در بلع، اختلال تکلم و یبوست ظاهر می‌شود.
•    آیا می‌دانید اسهال یکی از علائم در بسیاری از مسمومیت‌های غذایی است؟

•    مسمومیت با گیاهان یکی از شایع‌ترین علل بروز مسمومیت‌های اتفاقی در کودکان در جهان بشمار می‌آید.
•    مصرف یک گیاه توسط حیوانات اهلی و وحشی، دلیلی بر غیر سمی بودن آن برای انسان نیست.
•    در صورت بلعیدن قسمت‌های مختلف یک گیاه مانند میوه، دانه و برگ آن توسط کودکان حتماً با مرکز اطلاع‌رسانی داروها و سموم با شماره 190 تماس حاصل نمایید.
•    سعی کنید نام گیاهان موجود در محیط کار وزندگی خود را بدانید تا در موارد بروز مسمومیت به گروه پزشکی اطلاع دهید.
•    مسمومیت با گیاهانی مانند خرزهره، دیفن باحیا، گل انگشتانه، آزالیا، شوکران و کرچک می‌تواند کشنده باشد. در صورت وقوع  مسمومیت با این گیاهان  بیمار را در اسرع وقت به نزدیک‌ترین مرکز درمانی منتقل کنید.
•    مسمومیت با قارچ‌های سمی بسیار خطرناک است. از مصرف قارچ‌هایی که نوع آن‌ها را نمی‌شناسید جداً خودداری کنید.
•    در منزل خود از نگهداری گیاهان تزئینی که دارای میوه‌ها و ظاهر جذاب برای کودکان می‌باشند خودداری نمایید.
•     کنجکاوی ذاتی کودکان زیر 5 سال و وجود جذابیت در شکل و رنگ بخشه‌ای مختلف یک گیاه سمی منجر به بلعیده شدن آن توسط کودک می‌شود.
•    شیره سمی برخی از گیاهان سمی آپارتمانی مانند دیفن باخیا و کالادیوم در صورت خورده شدن می‌تواند سبب تورم، خارش و سوزش مخاط دهان و خفگی و یا آسیب گوارشی فرد مسموم شود.
•    برخی از داروهای گیاهی در صورت مصرف بیش‌ازحد یا نابجا می‌توانند مسمومیت‌های منجر به مرگ ایجاد نمایند.
•    بخور اکالیپتوس درصورتی‌که به‌اشتباه خورده شود، حتی در مقادیر کم (یک قاشق) می‌تواند کشنده باشد. از القای استفراغ در مسمومیت با این فرآورده خودتری نموده مصدوم را سریعاً به بیمارستان منتقل نمایید.
•    آیا می‌دانید برخی از قارچ‌های سمی در صورت مصرف خوراکی می‌توانند باعث نارسایی حاد کبدی و مرگ شوند؟
•    آیا می‌دانید تشخیص قارچ‌های سمی از انواع غیر سمی از روی شکل ظاهری آن‌ها کاری دشوار بوده و نیاز به تجربه و تبحر دارد؟

  • گروه خبری : مطالب آموزشی مدیریت نظارت و پایش فراورده های سلامت
  • کد خبر : 244137
روابط عمومی
تهیه کننده:

روابط عمومی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه