آموزش مجازی توصیه های دارویی در رابطه با پیشگیری و کنترل فشار خون بالا در مدرسه چمران
معاونت غذا و دارو وبینار آموزشی توصیه های دارویی در رابطه با پیشگیری و کنترل فشار خون بالا ویژه اولیای مدرسه چمران را برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت غذا و دارو، این وبینار آموزشی را دکتر سمانه حسین پور کارشناس دارویی اداره نظارت و پایش فرآوردههای سلامت معاونت غذا و دارو روز دوشنبه 3 خرداد ۱۴۰۰ برگزار کرد.
در ابتدای جلسه دکتر حسین پور به تعریف فشارخون بالا پرداخت و گفت: فشارخون زیاد، بهعنوان فشار بالا در شریانهایی است که خون را از قلب به سایر قسمتهای بدن حمل میکند.
کارشناس دارویی اداره نظارت و پایش فرآوردههای سلامت معاونت غذا و دارو ادامه داد: فشارخون با دو عدد فشارخون سیستولیک (عدد بالا) بهعنوان فشار به دیواره شریانها در حالت فعالیت قلب و فشار دیاستولیک (عدد پایین) فشار در شریانها در حالت استراحت قلب خوانده میشود و آکادمی کاردیولوژی آمریکا محدوده فشارخون را بهصورت مرحله اول فشارخون بالا، که عدد ۱۳۰-۱۳۹ یا ۸۰-۸۹ میلیمترجیوه است و مرحله ۲ فشارخون بالا، که عدد ۱۴۰ یا بالاتر یا ۹۰ میلیمتر و یا بیشتر است؛ تعریف کرده است.
وی عوارض فشارخون بالا را در بیماریهای قلبی شامل آسیب عروق کرونری قلب، بزرگ شدن قلب، نارسایی قلب، آنژین صدری و سکته قلبی؛ در بیماریهای کلیوی شامل آنوریسم (برآمدگی) عروق کلیه و نارسایی کلیه عنوان کرد و گفت: نکته حائز اهمیت این است که نارسایی کلیه ممکن است غیرقابلبرگشت باشد و منجر به دیالیز شود.
کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو در ادامه از دیگر عوارض فشارخون بالا را آسیب به مغز که شامل حملهی ایسکمی، گذرا، سکته مغزی، زوال عقل و اختلال شناختی خفیف دانست.
وی در ادامه عواملی که منجر به افزایش فشارخون میشود را میزان مصرف نمک زیاد یا حساسیت به نمک و عوامل ژنتیکی اختلال خاصی در عروق که سبب افزایش مقاومت (سفتی یا عدم انعطافپذیری) در شریانهای کوچک میشود؛ عنوان کرد و تاکید کرد: فشارخون بالا یا پرفشاری خون نوع اولیه علت مشخصی ندارد ولی عوامل خطری مانند زمینه ارثی و خانوادگی فشارخون بالا، مصرف زیاد نمک، چاقی و دیابت در بروز آن نقش دارند.
دکتر حسین پور افزود: از علائم و نشانههای فشارخون بالا سردرد، سرگیجه، تنگی نفس، تاری دید، احساس ضربان در گردن یا سر و حالت تهوع است؛ و درعینحال فشارخون بالا ممکن است هیچ نشانهای نداشته باشد، به همین دلیل فشارخون بالا بهعنوان «قاتل خاموش» نامگذاری شده است.
وی به نکات لازم برای اندازهگیری فشارخون در منزل یا مطب پزشک اشاره کرد و گفت: لازم است ۳۰ دقیقه قبل از اندازهگیری فشارخون از مصرف کافئین، الکل و دخانیات خودداری شود، بیمار قبل اندازهگیری فعالیت بدنی شدید نداشته باشد، بیمار نباید ناشتا باشد، قبل از اندازهگیری فشارخون مثانه باید خالیشده باشد، به مدت ۵ دقیقه قبل از اندازهگیری فشارخون استراحت کرده و صحبت نکند، برای اندازهگیری فشارخون لازم است پاهای فرد دارای تکیهگاه باشد، بازوی دست بیمار باید طوری قرار گیرد که تکیهگاه داشته باشد و بهطور افقی و همسطح قلب قرار گیرد، از گفتگوهای مهیج و شوخی با فرد معاینه شونده خودداری شود، در حین اندازهگیری فرد باید آرام و بیحرکت بنشیند و ساکت باشد و گیرنده فشارخون نیز باید ساکت باشد.
همچنین دکتر حسین پور بهطور کامل به ارائه مطالبی در خصوص فشارخون بالا چگونه تشخیص داده میشود، درمان فشارخون بالا چیست، آیا ورزش میتواند به کاهش فشارخون بالا کمک کند و چندین روش درمان کمکی در درمان فشارخون بالا پرداخت.
وی در پایان گفت: در صورت بروز مشکل و عوارض دارویی به پزشک خود مراجعه و یا با سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت یا مرکز اطلاعات دارویی ۱۳ آبان با شماره ۸۲۱۰۱ تماس حاصل کنید.
ارسال نظر